den definitiva guiden till Fair Credit Reporting Act

För bättre eller sämre, är din kredit oerhört viktigt i 21: a århundradet Amerika, och det kan vara en knepig sak att förhandla. Eftersom det är till stor del bevakas av ansiktslösa byråkratiska organisationer som kallas konsument rapportering organ, kan det vara svårt att få grepp om tillståndet i din egen kreditupplysning. Lyckligtvis är det Fair Credit Reporting Act en lag som skyddar konsumenterna från att få sopas upp i kreditsystemet och ger bas-nivå rätt till kredit konsumenter som du i hela landet.

en kort historik

Grunden för rättigheter konsumentkrediter i Amerika, var det Fair Credit Reporting Act ursprungligen antogs 1970 och har ändrats flera gånger under de senaste tre decennierna. Lagen upprätthålls främst av Federal Trade Commission (FTC). Innan denna lag, hade konsumenterna har inte rätt att veta vilken information var på deras kreditupplysningar, vilket innebar att folk hade inget sätt att avgöra om kredit information var korrekt och inget tydligt system för att bestrida felaktiga listningar. Lyckligtvis har FCRA hjälpt rensa upp några av de metoder för krediten rapporteringssystem och hjälpte till att göra det mycket enklare att se till att din kredit historia är korrekt och up-to-date.

handlingen

Enligt Fair Credit Reporting Act (FCRA), konsument rapportering organ har ett antal av ansvar till konsumenterna. Först måste de ge konsumenten tillgång till hans eller hennes kreditupplysningar och de måste vidta åtgärder för att kontrollera de uppgifter som har ifrågasatts av en konsument. Dessutom ger en 2003 ändring FCRA konsumenterna rätt till en kostnadsfri kredit rapport per år. FCRA begränsar också den tid enligt vilken en konsument rapportering byrå kan behålla negativ kreditinformation. Saker som sena betalningar och skatt får normalt bara stanna på en konsumentens kredit rapport för sju år.

FCRA etablerar också en klass av uppgifter tech företag som “rikstäckande rapportering specialitet konsument organ,” som den sedan ställer regleringen. FCRA klassificerar dessa organ som alla företag som håller register som rör medicinska journaler och betalningar, bostäder historia, personlig check historia, anställningsförhållande eller försäkringsersättningar. Tack vare detta lagförslag, är dessa myndigheter skyldiga att lämna årliga avslöjanden av sina filer till alla konsumenter som begär det.

FCRA etablerar en klass av organ som kallas “informations furnishers,” som vanligen borgenärer inklusive kreditkortsföretag, auto finansbolag och bostadsinstitut bank. FCRA tvingar dessa långivare att tillhandahålla fullständig och korrekt information till kreditupplysningsföretag. De är också belastas med ansvaret för att utreda ifrågasatta uppgifterna från konsumenter, inklusive fall av felaktigheter och bedrägerier. De är skyldiga att rätta en kredit rapport inom 30 dagar efter en tvist. Slutligen måste de informera dig om eventuella negativa listor som är på väg att placeras på din kredit rapport inom 30 dagar.

Enligt FCRA, potentiella användare av kreditinformation, oavsett om kredit, försäkring eller anställning ändamål, har flera ansvarsområden. De är skyldiga att meddela dig när negativ information orsakar en negativ åtgärd som ska vidtas. Vidare måste de identifiera de företag som försåg rapporten, så att rapportens riktighet kan kontrolleras av kunden. Avsiktlig noncompliance av Federal Credit Reporting Act på den del av någon av dessa myndigheter kan leda till att din förmåga att söka skadestånd, i förekommande fall.

Fair Credit Reporting Act kan verka komplicerat, men dess slutresultat är ganska enkel. Det ger konsumenterna rätt till enkel och fullständig redovisning av sin kredit historia och tvingar kreditkortsföretag att vidta rimliga åtgärder för att säkerställa riktigheten i sina register. Trots detta ger FCRA bara dig verktygen för att skydda din kredit. Det är fortfarande upp till dig att dra fördel av de möjligheter som FCRA ger dig för att säkerställa att din kreditinformation är så korrekta som möjligt.