en kort historia av kreditkort

Kreditkort har numera nästlat in sig i alla hörn av våra liv, och det är sällsynt att en vuxen dessa dagar att inte ha minst ett kort. Förutom att användas på traditionellt sätt att köpa varor eller tjänster i person, är de också används nu på nätet, på telefon, för att skriva kontroller, och även för att ta ut pengar från bankomater. Folk använder dem i alla möjliga sätt – som ett medel för upplåning, som en bekväm betalningsmetod, och även för att tjäna pengar genom cashback eller belöningssystem.

Trots deras utbredning i det moderna livet, kreditkort har en relativt kort historia, med den första allmänna ändamål kreditkort införs mindre än femtio år sedan. I den här artikeln ska vi titta på ursprunget till kreditkort, och sedan på hur de har utvecklats under åren med betoning på den brittiska marknaden.

Den allra första kreditkortet lanserades av Diners Club 1951, och var begränsad till användning i tjugosju restauranger i New York. Det var inte en succé från början, med bara 200 kort som utfärdats. Den verkliga historien om kreditkort inleddes 1958 med införandet av två viktiga nya produkter. Den första var American Express betalkort, som skröt över en miljon användare inom fem år från det att lanseras.

Den andra nyheten var det första exemplet på vad vi nu känner igen som ett kreditkort: Banken Americard, ett allmänt ändamål kort som utvecklats av Joseph Williams när de arbetade på Bank of America. Med tiden blev detta kort för att utvecklas till Visa-företag som vi känner idag. Åtta år efter införandet av detta kort, bildat fjorton amerikanska banker en allians för att lansera en rival till banken Americard, heter Interlink, vilket var att utvecklas till Mastercard betalning processor med 1979.

Den första brittiska allmänna kortet lanserades av Barclays Bank 1967, och deras Barclays är fortfarande en av de mest populära och utbredda kort fyrtio år senare. År 1972 anslöt fyra andra brittiska banker krafter att lansera Access-kort i konkurrensen med Barclays, och för nästa decennium eller så detta var status quo..

Det var under 1980-talet att kreditkortet industrin började konsolidera bakom de två stora processorer som hade utvecklats till sin nuvarande form vid denna tid, Visa och Mastercard. Bankerna tappade sina egna bearbetningsanläggningar, och började ge ut kort som kan användas vid varje uttag som stödde dessa två huvudsakliga betalning processorer. Det var detta drag som ledde till den stora expansionen i kortanvändning, eftersom de nu lätt kan användas nästan var som helst i världen.

Nästa stora förändring av industrin var den revolutionerande tekniken av internet, så rent online-kort, såsom ägg i Storbritannien att erbjuda attraktiva förmåner till kortinnehavaren till låg kostnad för emittenter. Konkurrensen mellan långivare värms snabbt upp, och funktioner som erbjuder balans överföring började dyka upp.

Balans överföring erbjudanden tillåts kortinnehavare att flytta sina skulder från kort till kort och undvika att betala någon ränta på det nästan oändliga, eller så det verkade. Tyvärr, detta knep av “kreditkort surfing” inte kunde pågå så det kostar miljarderna kredit industrin varje år, och så en balans överföring avgift infördes som gjorde det mycket mindre attraktivt för kortinnehavare.

Den sista stora förändringen i kreditkort industrin har varit införandet av chip och PIN-teknik som har skurit kortbedrägerier väsentligt genom att kräva betalning skall godkännas via ange ett kodnummer i stället förlita sig på en signatur. Tekniken började rullas ut i Storbritannien 2004, och är nu helt i bruk i hela landet.

Framtida planer för kreditkort? Endast emittenter vet, men med rekordhög skuldsättning många människor är ovilliga att ansöka om nya kort, och så är vi sannolikt att se mer attraktiva funktioner blir tillgängliga för nya sökande som kreditmarknadsbolag konkurrerar om krympande mängd affärer tillgängliga.