fico har något att säga om dig

Ni har alla hört mig tala om FICO poäng och hur viktiga de är för din ekonomiska hälsa. Jag kommer att gå igenom ett scenario så att du kan se hur FICO påverkar dig.

Låt oss säga att du kommer att ansöka om kredit. Du kanske funderar på att köpa eller leasa en ny bil, öppna upp ett annat kreditkort, köpa eller refinansiering ett nytt hem. Vad det än är att du funderar på att göra, kommer det att innebära att potentiella kreditgivare åt din kredit rapport och värdering. Detta kommer att hjälpa dem att avgöra om du är kreditvärdig och vilka termer du kommer att erbjudas.

När kreditgivaren skriver din kredit rapport, kommer de att titta på din kredit från ett visst datum. De ska se vem du har kredit med, din kreditgräns, hur mycket du är skyldig, hur länge du har haft dina konton, din historia av att betala tillbaka dina skulder, och huruvida det är nedsättande / negativ information med ett konto. All denna information sätts in i en formel för att bestämma din kredit värdering.

Den kredit värdering som borgenärer använder har utvecklats av Fair Isaac och Company (FICO) för att avgöra om du är en bra kreditrisk och vad sannolikheten är att du kommer att betala krediten tillbaka på tiden. Ju högre din kredit värdering, desto mindre riskabelt du verkar en potentiell fordringsägare. FICO poäng går 300-850 – med 850 är bäst.

Detta är en av de viktigaste faktorerna din kreditvärdighet. Borgenärerna har riktlinjer som avgör om du kan komma i fråga för ett särskilt program. För bolån, har din kredit värdering för att vara åtminstone i mellanklassen för att ens komma ifråga för en inteckning program. Om din poäng är en poäng under den lägsta poängen, kan jag inte erbjuda er att inteckning programmet. Auto lån har liknande riktlinjer. När du ser bilfinansiering reklamfilmer som erbjuder människor 0% finansiering för “väl kvalificerade låntagare,” menar de att man måste ha en viss poäng minsta kredit ses som “väl kvalificerade.”

Så vad händer om du inte uppfyller kraven för den bästa inteckning program eller att 0% bilfinansiering? Du kan fortfarande vara godkänd, men du kommer att erbjudas mindre termer. De minst förmånliga villkor kommer att innebära att du kommer att betala mer pengar ur fickan. En $ 250.000 inteckning på 8% istället för 6% kommer att kosta dig en extra $ 335,00 per månad.

Nedre raden: hålla din kredit värdering så högt som möjligt, genom att göra allt möjligt från din egen. Detta inkluderar att se dina betalningar når dina fordringsägare före förfallodagen och kontrollera din kredit rapport regelbundet för misstänkt aktivitet.