Hur läser du en kreditupplysning

Läsa kreditupplysningar kan vara mycket förvirrande. En kreditupplysning är indelad i fyra sektioner: Personuppgifter, betalningsanmärkningar, offentliga register och undersökningar.

Personuppgifter: Tja, just den informationen för att identifiera dig?. Här är där du hittar ditt namn, personnummer, adress, födelsedatum, körkort nummer, arbetsgivare och även din makar namn. Studera det nära och se till att det är korrekt.

I nästa avsnitt är din kredit historia. Här är där du hittar kött av rapporten. Din inteckning, bil, kreditkort, studielån, avgift offs, samlingar och i tid eller försenad betalning historia. Varje konto posten kommer innehålla namnet på borgenären tillsammans med den förvrängda kontonummer av säkerhetsskäl. Posten kommer även att innehålla:

Den typ av konto. Avbetalning lån som bolån och lån auto eller roterande konton som kreditkort och avdelning kundkort.

Datum rapporterats. Detta är den sista dagen att denna borgenär rapporterad aktivitet.

Datum då du öppnade kontot.

Kreditgränsen eller totala lånebeloppet tillsammans med högsta balans.

Hur mycket du fortfarande är skyldig.

Huruvida betalningarna är fasta eller det finns en minsta månatliga belopp.

Status för kontot, öppna, stängda eller betalats.

Betalning historia – i tid eller antal gånger senaste 30 dagarna.

Huruvida kontot är i ditt namn ensam eller med en annan person.

Offentliga register avsnitt är där du hittar konkurser, domar och skatt. Dessa tre bad boys är den värsta av de värsta.

Slutligen finns det undersökningar avsnittet. Här kan du se vem som drog din kredit rapport. Dessa är indelade i två kategorier. Hårda undersökningar är de som initierades av dig fylla i en kreditansökan. Mjuka frågor är ett resultat av nuvarande fordringsägare dra din rapport för att antingen skicka kampanjerbjudanden eller att helt enkelt övervaka ditt konto. Det största ryktet här är att ett stort antal förfrågningar kan sänka din kredit värdering. Mer än troligt att du har inget att oroa sig för. Krediten poängsystem gör att du kan handla för lån inom en viss tidsperiod. Till exempel är två hårda förfrågningar inom samma tvåveckorsperiod endast räknas som en.

Efter att ha tittat på tusentals kreditupplysningar och poäng kredit under det senaste decenniet som en inteckning professionell sin andra natur för mig att söka en kredit rapport och se allt. För konsumenten som letar efter den första gången, kan det vara mycket frustrerande. Jag hoppas att denna artikel hjälper dig att förstå din kredit rapport bättre.