hur man ska förstå din grundläggande kreditupplysning

kreditupplysning grunderna

Om du är ute efter att göra nästan vad som helst i dessa dagar, du behöver bra kredit. Från att köpa ett nytt fordon att köpa ett hem eller få en bra ränta på ett kreditkort. Många av dessa stora inköp kräver finansiering och åtminstone en bra kredit värdering för att säkerställa att du inte fastnar med en hög betalning och en hög ränta. Men många människor befinner sig överväldigad eller förvirrad när det gäller att läsa och förstå sin kredit rapport.

vad som finns på min kredit rapport?
I din kredit rapport, kommer du att hitta både information som används för att identifiera dig och viktig information om din ekonomiska historia, samt löpande konton du kan ha öppna. Om du vill få den stora bilden av din kredit rapport, är det absolut nödvändigt att få din rapport från tre nationella kreditbyråer – TransUnion, Equifax, och Experian.

hur man läser en kreditupplysning
All formatering och siffror kan verka förvirrande i början, men när du väl förstå strukturen i en kreditupplysning, är det mycket lätt att läsa. I början av kreditupplysning, kommer det vara vad som kallas din “identifierande information.” Det är precis vad det låter som – information som identifierar dig som den person kreditupplysning täcker. Hoppa inte över det här avsnittet, som du vill se informationen är korrekt, för att undvika att få någon annans dåliga krediter på grund av ett stavfel eller en mixup i gatunamn.
Nästa blir din kredit historia. Även om det kan verka som om det slutliga antalet, din kredit värdering, är det som betyder mest, är din totala kredit historia lika viktiga. I detta avsnitt, hade de konton du har eller har kommer att listas, liksom kontoinformation. Denna kredit kontoinformation inkluderar till exempel det totala kreditbeloppet, hur mycket är skyldig, och vilken status kontot är.
Lika viktigt som att kredit historia är nästa avsnitt – “. Offentliga register” de här är inte ett offentligt register avsnitt mån civila beteende, men det är i huvudsak din ekonomiska rap blad. Detta avsnitt kommer att lista någon annan relevant finansiell information. För dem med mörka kreditvärdighet, det är här du hittar repossessions, skulder och konkurser.
Slutligen, det finns avsnittet om förfrågningar. Detta avsnitt listar namnen på de företag som har efterfrågat och begärt en kopia av din kredit rapport. Organisationer som anges här kommer i allmänhet att vara banker och andra finansbolag för att få en kredit profil innan erbjuda dig finansiering av något slag.

diskrepanser
Om du hittar några avvikelser på din kredit rapport, är det oerhört viktigt att du tar hand om detta direkt. Du kommer att behöva lämna in en tvist och få avvikelsen korrigeras så snart som möjligt. Detta kan ta lite tid på den del av kreditupplysningsföretag och kredit byrå som du har avvikelsen, men ju tidigare det tas om hand, desto bättre.
Grunderna i att läsa och förstå din kredit rapport är inte så svårt som man först kanske tror. Du kan få en gratis kredit rapport en gång om året från alla tre kreditföretag, och det är en bra idé att hålla koll på din kredit och övervaka det att se till att din poäng är en sann bild av din ekonomiska situation.