kan ditt kreditkort hålla ditt intresse

De senaste två åren har sett kreditkortsföretag kräver omfattande räntehöjningar, lämnar hushållen desperat försöker balansera sina böcker. Den genomsnittliga räntan har stigit från 14,9% till 16,4% under denna tid, till synes som en direkt följd av att företag som förpliktas att sluta kräva oskäliga Straffavgifter på sena eller missade betalningar.

I april 2006 meddelades av Office of Fair Trading att standarden straffavgift £ 25 var orättvist, och att en mindre avgift på £ 12, skulle vara det mest ett kortföretag kunde genomdriva. Men medan detta var en välkommen lite nyheter för dem som regelbundet drabbas av straffavgifter, har det lett till högre räntor som kommer att påverka många fler.

Den 1,5% ökning kommer särskilt att påverka hushållen som har hittat sina budgetar pressas med ökningen av matvaror, inteckningar och bränsle, ofta förlitar sig på sina kreditkort för att komma med och göra bara det minsta betalningar varje månad. Dessutom påverkas är de som använder sina kreditkort i bankomater, räntan på återtag är ofta högre än på inköp. Använda ett kreditkort utomlands kan också resultera i att straffa avgifter och räntor.

På den ljusa sidan, har antalet kreditkort med en 0% inledande kurs stigit från 58 till 85 i samma två åren, så det kan vara värt att överföra din nuvarande balansen till en av dessa och att dra nytta av en 9 – 12 månaders räntefria perioden. Om du har en bra kredit historia det ska vara lätt att göra. För dem med en mindre än perfekt poäng, kanske du upptäcker att du inte kan få ett räntefritt kort, men du kan fortfarande hitta en lägre ränta så det är värt att titta runt.