kan en bedragare kan använda ditt kreditkort

Om ditt kreditkort uttalande har transaktioner som du inte vet om, inte bara avfärda dem som en bank fel. Det kan vara värt att kontrollera om du är ett offer för identitetsstöld.

Identitetsstöld är när någon får tag på information som kan identifiera dig, t.ex. ett kredit-eller betalkort, pass eller körkort, och använder det för att skapa en ny identitet för sig själv. Personen kan också använda dessa uppgifter för att köpa varor eller tjänster som du kan hitta på ditt kontoutdrag.

hur bedragare får dina uppgifter

Identitet bedragare har ett antal metoder för att få tag på människors personliga detaljer. En enkel man är att rota igenom någons skräp, letar efter gamla kvitton de har kastat bort. Detta kan vara ett enkelt sätt att få tag på ett kreditkortsnummer.

Identitet bedragare kan också stjäla din post eller omdirigera den till en annan adress, så att brev adresserat till dig gå någon annanstans, och din information går med dem.

En annan metod att få personlig information genom att stjäla en plånbok eller handväska med betal-och kreditkort, kanske ett körkort och gamla kvitton. Och ett hus inbrott kommer att ge ännu fler belöningar för bedragarna med ännu mer information kringspridda för att ta.

Bedragare har också gått högteknologiska och användning dataintrång och “skimming” maskiner för att få tag på information. “Skumma” tillåter bedragare att kopiera kreditkortsuppgifter från ATM och klona ditt kreditkort i ett par minuter.

identitetsstöld checklista

Om du tror att du kan vara ett offer för identitetsstöld, fråga dig själv följande frågor:

· Har någon varit rotade igenom dina sopor?
· Har du haft mindre post än vanligt nyligen?
· Har du haft en faktura eller kvitto för något du vet att du inte har beställt?
· Får du fakturor från personer som du inte brukar handskas med?
· Är inkasserare eller solicitors jagar dig för pengar du vet att du inte är skyldig?
· Har du fått avslag för kredit trots ett fläckfritt register?

Om du har svarat ja på någon av dessa, då du kan vara ett offer för identitetsstöld och det är dags att informera berörda myndigheter. Här är några tips för att undvika att bli ett offer.

Identitetsbedrägeri förebyggande tips

Säkerhet bör vara ditt motto i skydd mot identitetsstöld. Det betyder att du aldrig avslöja PIN eller lösenord. Du bör också investera i en dokumentförstörare för att fullständigt förstöra oönskade kassakvitton, ATM kvitton eller något annat som har personlig information. Något du vill behålla ska förvaras säkert i antingen ett värdeskåp eller en låst låda eller skåp.

Omdirigera din mail om du flyttar och kontrollera att se till att ingen annan har omdirigerats det för dig. Låt banker och kreditkortsföretag vet lika väl. Slutligen, få en kopia av din kredit-fil från en av kreditupplysningsföretag. Detta är ett bra sätt att kontrollera om någon har ansökt om kredit i ditt namn.