kredit värderingar hur räknas

copyright 2006 Edward Vegliante

De flesta människor vet att kredit värderingar bestämmer vad och hur mycket du kan låna från långivare, men väldigt få är faktiskt kunniga om hur kredit poängen beräknas. När du försöker att låna pengar från en bank eller att skaffa ett kreditkort, de finansiella företagen hämta en kopia av din kredit rapport, som innehåller en värdering som kvalificerar (eller diskvalificerar) du för lån eller kredit.

Kredit värderingar varierar från 340 till 850, och används för att bestämma risken långivare ta på när de ger dig pengar eller kredit. En individ med en kredit värdering av 480 kommer att innebära en mycket större risk för långivaren än en individ med en kredit värdering av 700. Om du inte vet din kredit värdering, kan det vara en god idé att ta reda på.

De tre kreditbyråer – Equifax, Transunion och Experian – använda en speciell typ av programvara som använder informationen i din kredit rapport för att generera en numerisk poäng. Credit betyg kallas ibland “FICO betyg” eftersom den första kredit värdering mjukvara produceras och distribueras av Fair Isaac Corporation-FICO.

Kredit värderingar beräknas med följande information:

35% betalning historia
30% skuldbeloppet
15% längd kredit historia
10% typer av utnyttjad kredit
10% nya krediter erhålls

betalning historia

Din betalning historia omfattar alla dina tidigare kredit-konton – inklusive lån, bolån, finansiering och krediter. Den kommer att innehålla de konton som du har “betalat enligt överenskommelse”, negativa konton och samlingar, och brottsligt konton. Brottsligt konton kommer att visa hur många konton är förfallet, den tid att kontot har varit förfallna och hur mycket tid har gått sedan du har haft en förfallen betalning.

skuldbeloppet

Den del som omfattar de belopp som du är skyldig kommer att omfatta hur ofta du betalar ned din kredit, hur mycket av dina revolverande krediter du har använt, och det totala antalet noll-balanskonton. Detta används för att bestämma hur ofta du betala dina skulder och hur mycket du fortsätter att samla eftersom tiden går.

längd kredit historia

Din kredit värdering kommer också att spegla hur länge din kredit rapport har spårats och hur länge den har varit sedan du senast öppnade ett konto. Ju längre din kredit rapport spåras, desto högre din kredit värdering vara så längs som du fortsätter att göra betalningar och undvika samlingar.

typer av krediter utnyttjas

Det finns många fler typer av krediter än bara kreditkort. Din kredit historia omfattar bostadslån, auto lån, lån affärer och alla typer av finansiering. När du har använt flera olika typer av krediter – snarare än bara revolverande kredit, till exempel ett kreditkort – din kredit värdering kommer att vara högre.

nya krediter erhålls

Ny kredit avser konton som du har öppnat eller betalas av inom de senaste sex månaderna. Nya krediter håller inte så mycket vikt som äldre konton eftersom du har haft mindre tid att betala (eller inte betalar).

Kredit värderingar genereras av alla tre kreditbyråer, och du kanske har tre väldigt olika kredit poäng. De tre kontoren använder olika sätt att beräkna kredit poäng, och en byrå kan ha mer information än en annan. Det är upp till din långivare att rapportera positiva eller negativa kredit, och om de rapportera det till endast ett företag, då det inte kommer att dyka upp någon annanstans.