kreditkort som äger din plast

Bakgrunden

Hålla upp med vem som äger vad i branschen för finansiella tjänster är aldrig lätt, särskilt när det gäller kreditkort.

Och det blev just ännu mer förvirrande tack vare den senaste vågen av konsolidering i banksektorn, skapar anomalier där bankerna har samma moderbolag men ett annat kreditkort leverantör.

Vem äger vad?

En av Storbritanniens största leverantörer kreditkort är MBNA Europa Bank.

Samt erbjuda sina egna varumärken kreditkort, det ger också plast för:

“Alliance & Leicester
“Virgin Money
“Mindre hypoteksinstitut
“400 affinitet kort inklusive Manchester United, Liverpool Football Club, WWF och den brittiska Heart Foundation

Barclaycard

Barclays är också en viktig kortutgivare efter att ha förvärvat Discover Financial Services UK kreditkort portfölj förra året. Medan de flesta av oss kanske inte har hört talas om Discover innan, många av dess varumärken är välkända namn, såsom guldfisk, Morgan Stanley och Caravan Club.

Barclays har sedan omdöpta alla dessa kort för att innehålla Barclays namn, men ger också ett antal kort för tredje part, inklusive Sky, Thomas Cook, Argos BHS och Hilton Hotels.

Flera varumärken

Ett antal banker verksamma kort under flera egna varumärken:

“The Royal Bank of Scotland har kreditkort som bär sitt eget namn och NatWest s, liksom Mint.
“Bank of Ireland erbjuder kreditkort för posten, liksom deras eget varumärke.
“HBOS erbjuder kreditkort enligt både Halifax och Bank of Scotland namn, förutom att mer än 30 affinitet eller co-branded kort.

kooperativ bank

The Co-operative Bank har sitt eget kreditkort och en under sitt leende varumärke. Den har också 18 affinitet kort med välgörenhetsorganisationer inklusive Amnesty International, Oxfam, Woodland Trust och RSPCA.

Men vem är ägaren?

Bara för att två banker tillhör samma bankkoncern, betyder inte att det är säkert att anta deras kreditkort har samma ägare.

Lloyds TSB och Halifax båda ägs av Lloyds Banking Group, men eftersom de verkar under separata bank-licenser, är deras kreditkort klassas som att ha olika ägare.

Abbey och Alliance & Leicester tillhör båda spanska bankjätten Santander. Abbey erbjuder sina egna kort, men Alliance & Leicester kort utfärdas av MBNA.

Varför det är viktigt

Så är det verkligen så viktigt att veta vem som äger din plast? Svaret är ja. Det är av avgörande betydelse, särskilt om du vill dra nytta av en balans överföring affär.

Många kreditkort leverantörer locka nya kunder att ta ut ett av sina kort genom att erbjuda 0% ränta på skulden överförs från andra leverantörer.

Men, för att dra nytta av erbjudandet, måste en annan grupp äger kortet från vilken skulden överförs.

Om du misslyckas med att kontrollera vem som äger vilken kortet innan, kanske du upptäcker att du inte kan överföra ditt saldo som planerat. Inte bara betyder det att du är tillbaka på ruta ett, vilket flera kreditkort program kan skada din kreditvärdighet. Detta kan göra det svårare att ta ut ett kreditkort, lån eller inteckning i framtiden.