kreditupplysningsföretag – som kan komma min kreditupplysning

Att veta svaret på denna fråga är verkligen viktigt för alla som behöver låna. I det förflutna, var svaret att vem som helst kunde se en kreditupplysning nästan när de ville, men med tanke på att den Fair Credit Reporting Act (nedan kallad FCRA) 1970 antogs, och eftersom de senare ändringar under 2003, de juridiska rättigheter för konsumenten har avsevärt förbättrats, vilket möjliggör mycket speciella förhållanden som någon kan visa en persons kredit.

Språket inuti FCRA säger att endast personer med en “tillåten skäl” kan visa en persons kredit. Klart det är ganska vagt, men vissa tillåtna orsakerna beskrivs i lagen. Särskilt, vem som helst med vilken en person gör organisation som behöver en kreditupplysning kan visa rapporten. Det består av de flesta långivare, hyresvärdar och kortorganisationer. Ändå kan de eventuellt bara se denna rapport i fall du ger dem anledning, och därmed en hel del preapproved kredit erbjudanden är falska. Detta tillstånd sattes helt enkelt eftersom varje begäran om att se din kredit minskar din kredit värdering genom att en liten mängd. Det enda undantaget till detta är så kallade “mjuka förfrågningar” om du läser din egen rapport, som inte redovisas. (Vyer från långivare, och så vidare. Kallas “hårda krav.”)

Den enda gången som någon annan kan se din kredit rapport är en arbetsgivare. Potentiella arbetsgivare kan möjligen visa rapporten om de får din tillåtelse. Men även med din tillåtelse kan de bara se en liten mängd av rapporten. De ser inte detaljerna, eller de företag som du gör affärer. De ser precis tillräckligt med data för att se när du är ekonomiskt ansvarig. Därför, på grund av FCRA, är rapporten ganska säker.