vad exakt gör siffrorna på framsidan av ditt kreditkort betyda

Har du någonsin undrat vad alla dessa nummer på framsidan av ditt kreditkort egentligen står för? Här är den verkliga fördelningen …

Den första siffran innebär systemet att kortet körs på:
3 – Resor / underhållning kort (dvs.: American Express / Diners Club)
4 – visum
5 – mastercard
6 – Discover Card

Det faktiska kortnummer varierar också av systemet. (Till exempel, American Express börjar med 37, Diners Club kort börjar med 38)

Visum: Nummer två till 6 är det banknummer. Siffror sju till tolv eller femton är kontonumret. Slutligen siffran 13 eller 16 (det sista numret) är en kontrollsiffra.

Mastercard: Nummer två och tre, två till fyra, två till fem, eller två till sex är bank nummer (Detta beror på om siffran två är en, två, eller tre.) Siffrorna efter banknummer upp genom femton är kontonumret, och det slutliga antalet är ett kontrollnummer.

American Express: Numbers tre och fyra är typ och valuta. Siffror fem till elva är kontonumret. Numbers tolv genom fjorton är kortnumret inom kontot och den sista siffran är ett kontrollnummer.

Förhoppningsvis kommer detta att ge dig en bättre förståelse för vad du tittar på den nästa gång du drar ut plasten! Så hur är det med ryggen?

Baksidan av kortet har vad som kallas en magnetremsa. (Brukar kallas en magstripe.) Den består järn magnetiska partiklar i en plastfilm. Om ett kreditkort terminal någonsin vägrar att ta ditt kort är det mest troligt eftersom denna remsa är smutsig eller repig. Randen kan även raderas genom exponering för en magnet. (Detta kan även hända med en grundläggande kylskåp magent.) Denna remsa har all information som är kopplad till ditt konto. Det är därför en köpman betalar mindre för en kort slägga jämfört med en viktig post.