Visa-kort som utfärdas med 365% ränta

News bröt igår att ett visum kreditkort med en exceptionellt hög utlåningsränta har gjorts tillgängligt för kunder med ett ledande finansiellt företag. Det kreditkort som erbjuds till kunder som har en dålig kreditvärdighet och har en jättestor 365 ränta% ränta.

Detta är 10 gånger den högsta räntan för ett kreditkort tillgängliga från en high street bank. Företaget erbjuder affären är Provident Financial, ett företag baserat i Bradford. Konsumenterna får höra att betala sin räkning varje vecka delbetalningar som företagets agenter samlar in från dem på deras dörr.

Kortet är förinstallerad med en lånebeloppet och den finansiella företaget sedan debiterar sina kunder en effektiv ränta på 183% om de använder kortet, under en period av 56 veckor. En artikel i Times Online avslöjade att “Om lånet [på kortet] är £ 300 över [de] period, är kunden förväntas betala tillbaka £ 504. Men, om han eller hon lånar samma belopp över 31 veckor, kan den effektiva räntan vara så hög som 365% och en kund kan förvänta sig att betala £ 465. “Den högsta räntan för ett kreditkort som finns på high street är bara 35,9%.

Konsument experter har sagt att anledningen vissa människor kanske väljer att kortet är för att de inte skulle vara berättigade till lån från andra långivare grund av att ha låg kredit värderingar eller någon skattepliktig inkomst. Artikeln av Times sade också “hemförsäljning utlåning företag endast kräva att deras kunder har en adress där agenter kan gå och samla in betalningar och även har någon form av disponibel inkomst, även om det är fördelar.”

Företag som Provident Financial kanske ses som jagar dem som är mer benägna att vara oförmögen att göra återbetalningar och företaget har kommit i blåsväder för “laddning så höga räntor till kunder som är minst benägna att ha råd med det.”

I den nyligen publicerade Times Online artikeln National Consumer Council (NCC) sade: “Dessa räntesatser är eye-wateringly höga. Det är orättvist att fattiga människor tvingas betala mer för att låna. Detta är inställd på att bli ännu tuffare med kreditkrisen. ”

På andra änden av spektrumet en speciell låg ränta Barclays är tillgänglig för 6,8% APR som inkluderar roliga grejer och en 24 timmars hjälplinje. Det verkar ironiskt att de som kan enkelt råd återbetalningar debiteras så mycket mindre intresse. Lån som Provident Financial kreditkort är ansvariga för den nuvarande kreditkrisen som började på grund av otillförlitlig karaktär i den amerikanska sub-prime lånemarknaden. Konsumenter som inte hade råd att hänga återbetalningar gavs hög ränta lån av oansvariga finansbolag. I USA har nyligen rapporterat att antalet människor som halkar efter på sina krediter och återbetalningar av lån är större nu än den har varit sedan 1992.

Den Provident Financial kreditkorts ockerpriser räntor uppdagats vid en tidpunkt då Bank of England sänker räntan för tredje gången sedan december. Bank of England hoppas att avlasta som är närvarande på kontanter spänns villaägare genom att sänka räntorna för att bara 5%. Förra året Office of Fair Trading berättade brittiska banker för att avsluta oansvarig utlåning och dolda avgifter med betoning på att vara rättvis mot dem som har en låg inkomst.